Vorige keer gaven we tips over het verlengen van de levensduur van de accu. Het is echter ook enorm belangrijk om rekening te houden met factoren die de actieradius beïnvloeden. De grootte van de actieradius is afhankelijk van enorm veel factoren. Benieuwd welke? Lees dan verder!

Maar wat houdt de actieradius precies in? De actieradius bepaalt het aantal kilometer dat je kunt rijden met trapondersteuning op een volle accu. 

De actieradius die jij ervaart kan afwijken van de maximale actieradius. De factor met de grootste invloed is de capaciteit van de accu. Een fiets met een grotere accu heeft een grotere actieradius. Bij het vergelijken van e-bikes kun je de volgende vuistregel gebruiken: het aantal Wh gedeeld door vijf. Een accu van 200Wh heeft dan een actieradius van 40km en een accu van 600wh van 120km. De accucapaciteit, en dus ook de actieradius, nemen af naarmate de accu ouder wordt.

Daarnaast speelt de positie van de motor een grote rol in dit verhaal. Een middenmotor is bijvoorbeeld zuiniger in gebruik dan een motor in het voorwiel. Als je op zoek bent naar een e-bike met de grootste actieradius kun je het beste kiezen voor een zo groot mogelijke accu in combinatie met een middenmotor. Één dingetje: hier betaal je dan ook meer voor! 

Factoren die de actieradius beïnvloeden

Weersomstandigheden

Als het 10°C of kouder is zal de actieradius afnemen en duurt het langer tot de accu opgeladen is door de verhoogde elektrische weerstand. In de winter is de actieradius dus ook kleiner. Dit kun je tegen gaan door een (thermische) accuhoes te kopen die de accu ontwikkeld tegen onderkoeling en oververhitting bij lage en hoge temperaturen.

Daarnaast heeft wind een grote invloed op de actieradius, omdat de e-bike zwaarder belast wordt. Dit kun je verminderen door te kiezen voor een lagere ondersteuningsstand. Het nadeel hiervan is dat je dan zwaarder moet trappen. Kies voor een mooie balans tussen inspanning en actieradius door een lagere versnelling te kiezen en genoegen te nemen met een lagere snelheid.

Snelheid

Hoe harder je rijdt, hoe meer energie je verbruikt en hoe kleiner de actieradius zal zijn. De optimale snelheid voor een grotere actieradius ligt tussen de 17 en 20km/u. Als je kiest voor veel ondersteuning, kun je minder ver rijden. Afhankelijk van de ondersteuningsstand (laag-midde-hoog) kost dit weinig-normaal-veel energie. De trapondersteuning op een e-bike wordt ontladen en kost de accu pas energie op het moment dat je hem inschakelt.

Totaalgewicht

Het totaalgewicht (gewicht fiets + gewicht berijder + gewicht bagage) heeft een grote invloed op de actieradius. Hoe hoe het totaalgewicht, hoe lager de actieradius. Probeer het totaalgewicht van de fiets te beperken door bijvoorbeeld het gewicht van de bagage te verminderen.

Schakelen

Het is van belang om in de laagste versnelling weg te rijden en te schakelen als je de gewenste trapfequentie en snelheid hebt bereikt. Als je zuinig wilt rijden dien je rekening te houden met de ideale trapfrequentie van gemiddeld 60 omwentelingen per minuut.

De trapondersteuning wordt bepaald door een rotatiesensor die het aantal omwentelingen per minuut meet. De motor bepaald aan de hand van de trapfrequentie en trapondersteuning hoeveel ondersteuning je krijgt. Als je met een te lage trapfrequentiefietst moet de motor extra energie leveren (hoge versnelling met een te lage trapfrequentie). Als je in een te lage versnelling rijdt zal de accu minder energie leveren. Zoek dus een ideale balans, want dit kost jou kracht!

Bandenspanning

De juiste bandenspanning heeft een positieve invloed op de actieradius. Het meerendeel van de Nederlanders rijdt op een te lage bandenspanning. Een opgepompte band kan dan wel wat harder aanvoelen (trillingen), maar fietst veel lichter. Een lage bandenspanning met een hoge rolweerstand heeft kan de actieradius met 10% verminderen. 

Landschap

Op vlakterrein met asfvalt kun je meer kilometers rijden dan in op heuvelachtig gebied met zandpaadjes. Echter, als je veel in de stad fietst moet je vaker stoppen en optrekken. Dit kost, net als bij een auto, veel energie. Trek daarom rustig op en anticipeer door je tijdig in te houden. Rij altijd weg in de laagste versnelling en ondersteuningsstand. Hoogteverschillen vergen extra energie. Dit kun je beperken door te kiezen voor een lagere trapondersteuning en/of de juiste versnellingsstand.

Wil je de actieradius van jouw elektrische fiets vergroten en optimaal genieten van jouw elektrische fiets? Volg dan bovenstaande tips op! Zorg er daarnaast voor dat je jouw e-bike tijdig een onderhoudsbeurt geeft, zodat deze altijd optimaal kan presteren. 

In deze blog hebben we de focus gelegd op de actieradius van de elektrische fiets. Toch nog eens teruglezen hoe je de levensduur van jouw accu kan verlengen? Klik hier!